Test av BMW R 1300 GS: Lettere, kraftigere, morsommere og veldig pigg

Test av BMW R 1300 GS: Lettere, kraftigere, morsommere og veldig pigg



20. oktober 2023 ble den helt nye BMW R 1300 GS lansert. Sjelden har en lansering fått så mye oppmerksomhet.

Ryktene om at en større og heftigere GS skulle komme har nemlig svirret i flere år og nå er den altså her: BMW R 1300 GS.

Modellen som er utviklet gjennom hele 43 år har vært gjennom en teknologisk utviklingsreise få andre motorsykler kan vise til. Motorkonseptet som så dagens lys i 1897 og ble først tatt i bruk på R 80 G/S.

Motorkonseptet er fortsatt det samme, men teknologien er videreutviklet gjennom flere generasjoner og får selvfølgelig nok et løft med R 1300 GS. Forventningene er derfor svært høye og mange forventer nok at BMW med denne modellen skal matche de største og heftigste i klassen. Dette er forventninger som gjerne baseres på en gjennomgående oppfatning av at større og sterkere blir mer og bedre.

Det er nødvendigvis ikke helt riktig, og BMW kommuniserer selv veldig tydelig i prosjektbeskrivelsen sin at de faktisk ikke har hatt tro på at økt størrelse og mer effekt nødvendigvis er den riktige oppskriften på å lage en ny og enda bedre GS. Nettopp derfor har de i denne sammenheng jobbet mye med design, størrelse og vekt. I den 140 sider lange prosjektbeskrivelsen er BMW tydelig på at de ønsket å lage en bedre, lettere, håndterbar og mindre komplisert adventure-maskin.

Denne målsetningen har altså bidratt til at nye R 1300 GS har fått hele 145 hk og 149 Nm, motoren er rekonstruert og modellen har fått en lang rekke forbedringer i tillegg til at den har blitt hele 12 kg lettere og mindre omfangsrik.

Et av de mest omfattende og mest spennende innovasjonsprosjektene vi har sett på lenge?

Prosjektbeskrivelsen beskriver to overordnede målsetninger, nemlig det å vedlikeholde den sterke posisjonen merkevaren BMW har hatt og fortsatt har, og samtidig videreutvikle visjonen om å være best og lengst fremme på kvalitet, innovasjon og teknologiutvikling.

Analyser, lang erfaring, spisskompetanse, læring og vilje til å innovere skal være driverne i arbeidet med å videreutvikle topp moderne motorsykler av høy kvalitet. BMW sier at de kjenner dagens kunder godt og de forstår morgendagens kunder nesten like godt.  De vet altså hva morgendagens førere vil ha og det er selvfølgelig helt avgjørende for å kunne følge opp en visjon om å ligge fremst i utvikllingsløpet.

Prosjektet er fullt av innovasjon, spennende nyheter og teknologiske løsninger som vi skal komme tilbake til i en egen artikkel senere, men vi kan allerede nå si at de største endringene er knyttet til:

  • Den synlige endringen av design og størrelser
  • Ny motor, drivlinje og plassering av viktige komponenter
  • Nye og oppdaterte sikkerhetssystemer og funksjoner
  • Sykkelens vekt og balansering
  • Styregeometri
  • Nytt design av dempere, styrekrone, telelever og paralever
  • Ny versjon av ESA systemet
  • Ny kardang
  • Ny ramme og seteramme
  • Adaptiv høydekontroll
  • Nytt styringssystem og elektronikk til førerstøtte
  • Ny lysfilosofi med LED-teknologi
  • Modell konfigurasjoner og tilpasningsmuligheter
  • Ergonomi og tilpasningsmuligheter
  • Laste og bagasjesystemer
  • En egen innovasjonspakke med sensor og radarteknologi

Innenfor alle disse og flere andre områder er det gjort omfattende studier, analyser og valg som i sum er mange og svært omfattende og vi kan allerede nå konstatere at dette er en helt annerledes sykkel enn forgjengeren. Detaljene skal vi komme tilbake til senere.

Vi har kjørt sykkelen i Spania og skal i første omgang dele våre førsteinntrykk fra disse dagene. Dette er på ingen måte noen fullverdig test, men snarere an avklaring på syv viktige spørsmål:

  • Har den blitt lettere, sterkere og bedre?
  • Har den fått en bedre gassrespons og jevnere gange?
  • Har den fått bedre ergonomi?
  • Har brukergrensesnittet blitt mindre komplekst?
  • Har den blitt mer håndterlig og lettere å kjøre?
  • Er det mulig å kjenne forskjell på ramme og demping med de forbedrede komponentene?
  • Gir R 1300 GS grunn til å bytte ut en BMW-konkurrent eller din R 1250 GS?

 

Vi skal ha i bakhodet at toppmodellene KTM Adventure 1290, Triumph Tiger 1200 XR, Ducati Miltistrada V4 S og HD Pan America S er definert som de største konkurrentene av BMW selv.

Førsteinntrykket – kraftigere, smidigere og moderne!

Vi har ennå ikke fått gjennomført noen kartlegging av hvor mange endringspunkter dette prosjektet omfatter totalt, men det er mange og de er alle basert på omfattende studier og analyser av forbedringspotensialet til forgjengeren.

Hva angår analysene av målgruppene mener BMW at de vil selge flest sykler til førere som er mellom 170 og 180 cm, faktisk hele 52%. Selv om modellen har blitt mindre og slankere er det fortsatt god plass for lengere førere, den nye seterammen, setets utforming, sittestilling, benvinkel til peggene, styrets utforming og plassering, avstand til hendler og brytere er rett og slett helt PERFEKT.

Komponentene er i større grad enn tidligere beskyttet i den nyutviklede rammen og modellen har flere og nye sidedeksler som gir bedre beskyttelse av komponentene og har i tillegg en funksjon som del av "heat management" systemet til motoren.  Altså bedre kjøling som også gir en bedre og jevnere gange og lavere utslippstall.

De jevne sideflatene gir føreren et bedre anlegg og grep for bena, både sittende og stående. Girkassen er nå plassert i senter på motorens underside og bidrar til et lavt og sentrert tyngdepunkt. I sum gir disse endringene bedre kontroll og legger til rette for at det blir enklere for føreren å effektuere egne kjørestrategier gjennom bedre, enklere og mer presis håndtering. Når design og funksjoner er så gjennomtenkt opplever vi faktisk denne modellen som mindre komplisert enn forgjengeren og konkurrentene. Altså helt i tråd med BMW sin målsetning.

Styrene til GS modellene har alltid vært av høy kvalitet. Men også her har BMW tatt nye grep og styret har om mulig blitt enda bedre. Her har du en enestående sittekomfort og når du står kommer du godt over styret og har et godt feste til bena i den nye og jevnere siden av chassis og karosseriet som oppleves som mindre, slankere og mer avrundet. GS 1300 oppleves som mindre topptung enn sine konkurrenter fordi tanken er lavere og mer avrundet.

 

BMW har flyttet om på plassering og rekkefølge av komponentene og dette grepet oppleves å gi sykkelen en enda bedre effekt, balansering og komfort.

Når man setter seg på sykkelen, kjenner man umiddelbart at dette er noe annet enn forgjengeren R 1250 GS. Brytere og hendler er stort sett like med unntak av en ny hurtigfunksjon som gjør det enklere og raskere å komme til valgene du bruker hyppigst. En smart løsning som sikrer at man ikke ender opp med en uoversiktlig «bryter-jungel» på styret. Den 6,5 tommer store skjermen er den samme som på forgjengeren, lettlest og fin og man får raskt oversikt over gamle og nye funksjoner i instrumentet.

Setet og seterammen er smalere enn på forgjengeren og man opplever derfor at man sitter på en sykkel som er litt mindre enn forgjengeren, ikke mye, men litt. Motoren går mykt og fint og man kjenner kjapt at sykkelen både er raskere og sterkere enn 1250 modellen. Gassresponsen er kjapp, men fin og presis og er uvanlig sterk i hele turtallsregisteret. Du kan slippe motoren ned til knappe 1200 omdreininger i sjettegir for så å dra den lett og uanstrengt opp igjen. Dritsterk men samtidig lynkjapp med en merkbar forskjell på kjøremodusene.

I Dynamic opplever du R 1300 GS som en sportssykkel, rett og slett. Dempingen blir fastere og tilnærmet hard, men du kan justere dette ved å velge en mykere demping fra ESA funksjonen. Ergo, du får det akkurat som du vil og kan selvfølgelig også her sette opp dine egne preferanser i en egen meny Dynamic Pro. Girkassen er som den alltid har vært, presis og markant, men quickshifter systemet er mye lettere, raskere og mer presist enn på forgjengeren.

Quickshifter-systemer fungerer som regel best med gode gasspådrag og belastning, så når du kjører roligere kan du ta deg tid til å nyte den mekaniske presisjonen på girkassen, slik bare BMW kan.  En god girkasse er som et musikkinstrument og skaper bare god stemning ombord. Ramme og dempere består av nye og oppgraderte komponenter som det isolert sett er ganske vanskelig å kjenne forskjell på under slik kjøring.

Men vi kan detektere er at summen alle disse endringene gir en motorsykkel som er mer presis, mer sportslig og helt klart fastere enn forgjengeren. Karakteristikkene til R 1250 GS er der, men denne modellen er utvilsomt kjappere, mer svingvillig og veldig mye morsommere. Den nye og heftige motoren bidrar vesentlig til at vi sitter igjen med dette inntrykket.

Det er samtidig ingen tvil om at endringene som er gjort på ramme, dempere, vekt og masse-balansering har skapt en sykkel som har en vesentlig bedre og mer presis styregeometri. Denne presisjonen kan som sagt gå litt på bekostning av komfort siden dempingen oppleves som både fastere og hardere. Sammenlignet med konkurrentene, som BMW selv har definert, er R 1300 GS helt klart i toppen av eliteserien. Men kjente variabler som smak og behag og personlige preferanser kan selvfølgelig ta valget ditt en annen vei.

Testførerne mener

 Vi oppsummerer vår mening ved å ta stilling til de syv innledende spørsmålene:

  • R 1300 GS har uten tvil blitt lettere, sterkere og bedre
  • Den har utvilsomt fått en enda bedre gassrespons og jevnere gange
  • Den har uten fnugg av tvil fått enda bedre ergonomi
  • Den er faktisk mindre kompleks og letter å betjene
  • Den har helt klart blitt mer håndterlig og lettere å kjøre
  • Vi kan i noen grad kjenne forskjell på ramme og demping med de forbedrede komponentene (gitt begrenset tid med sykkelen)
  • Nyhetene og oppgraderingen gir deg i sum god grunn til å bytte ut en konkurrent eller en R 1250 GS med en R 1300 GS, særlig dersom du ønsker å være med i front i teknologi-løpet. Uten tvil.

Hva man selv liker og ikke liker vil variere fra person til person. Men, at BMW R 1300 GS har blitt en av verdens beste motorsykler er det ingen som helst tvil om. BMW sitt utrettelige og systematiske forbedringsarbeid har gitt resultater og du tar selv stilling til om du vil reise på første klasse.

Artikkelen er skrevet av: Daniel Andreassen og Kim Harald Jøranli fra MC Oslo.